Zakwaszenie

Gospodarka kwasowo-zasadowa ma decydujący wpływ na wszelkie procesy życiowe zachodzące w naszym organizmie. Najlepszy dla nas jest stan równowagi kwasowo-zasadowej, co odpowiada wartości pH moczu 7. Jeżeli wartość ta spada poniżej 7, przeważają kwaśne składniki moczu; jeśli pH jest poniżej 6, następuje patologiczne zachwianie równowagi. Przy odczynie pH moczu powyżej 7 przeważają w nim składniki zasadowe.

 

W przypadku długotrwałych przesunięć pH w stronę odczynu kwaśnego, wzrasta udział kwaśnych produktów przemiany materii w płynach komórkowych i w moczu, co może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. 

 

Im większy udział kwaśnych produktów przemiany materii, tym trudniej są one wydalane. Prowadzi to do wzmożonego nagromadzenia nierozpuszczalnych pozostałości przemiany materii, jak np. kwas moczowy, co powoduje skłonność do zachorowania na choroby reumatyczne i tworzenie się kamieni w drogach moczowych. 

 

Jednocześnie kwaśne pozostałości przemiany materii odkładają się w tkankach, utrudniając swobodny przepływ erytrocytów w naczyniach włosowatych (obniżona ruchliwość czerwonych krwinek z tendencją do blokady naczyń). 

 

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej 

 

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwaśnego jest typowym objawem towarzyszącym nasilających się zaburzeń przemiany materii. 

Przewlekłe zaburzenia przemiany materii występują w przypadku takich chorób jak: cukrzyca, choroby reumatyczne, schorzenia wątroby, kamica żółciowa, nerkowa, kamienie w pęcherzu moczowym, miażdżyca, zaburzenia pracy serca i zaburzenia krążenia, nadciśnienie tętnicze, zaparcia, zapalenie oskrzeli, astma, migrena, choroby nowotworowe. 

 

Z zachwianiem równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej i przesunięciem w stronę odczynu kwaśnego mamy dziś do czynienia coraz częściej, choćby ze względu na warunki życia i otaczające nas środowisko. Równowaga ta ulega dalszemu zachwianiu poprzez nadmierne spożycie produktów żywnościowych stymulujących wytwarzanie kwasów, takich jak np. mięso, tłuszcz, ser, jajka a z używek alkoholu i nikotyny. 

 

Typowymi objawami nadkwaśności żołądka i jelit są zgaga, kwaśne odbijanie i wymioty, wzdęcia, nudności, uczucie wypełnienia i ucisk w żołądku. 

Użycie pasków-testerów pH


Dzięki dołączonym do opakowania paskom-testerom pH możliwa jest pewna kontrola równowagi kwasowo-zasadowej.
Końcówkę paska wskaźnika należy na krótko przytrzymać pod strumieniem moczu. Po ok. 30 sekundach od zamoczenia paska należy porównać jego zabarwienie ze skalą kolorów na wewnętrznej stronie próbnika. Otrzymaną w ten sposób wartość pH należy wpisać do tabelki kontrolnej. W ten sposób można stwierdzić wpływ przyjmowanego pożywienia względnie chorób na poziom równowagi kwasowo-zasadowej.

Jeśli w kilku następujących kolejno pomiarach mierzona wartość pH jest poniżej 7, zaleca się przyjmowanie ALKALA N.

Przy wartościach pH w granicach między 6,0 a 7,0 należy codziennie rozpuścić pełną miarkę ALKALA N w szklance wody lub soku popijać z tego roztworu co kilka godzin w ciągu dnia.

Jeśli wartości pH leżą w przedziale pomiędzy 5,2 a 6,0, należy zwiększyć dawkę, jeśli powyżej 7,0, obniżyć lub całkiem pominąć następną dawkę leku.

Wartość pH kontrolujemy rano przed śniadaniem i przed przyjęciem ALKALA N. Następny pomiar kontrolny przeprowadza się wieczorem przed kolacją.

Wskazówka: W zaburzeniach wydalania moczu (bezmocz, niewydolność nerek) i odwodnieniu oraz zsadowicy preparat ALKALA N może być stosowany tylko pod kontrolą lekarską.

Tabela kontroli pH moczu                                         D* - przyjmowana dawka     

 

1 dzień

2 dzień

3 dzień

4 dzień

D*

pH

D*

pH

D*

pH

D*

pH

Rano

 

 

 

 

 

 

 

 

Wieczór

 

 

 

 

 

 

 

 

Trenuj bez zakwasów

Stosowanie diwęglanu sodu podczas wzmożonego wysiłku fizycznego  więcej ...