Czy istnieje bezpieczny poziom zakwaszenia organizmu?
Odpowiedź jest krotka i prosta: człowiek w ogóle nie powinien być zakwaszony, z wyjątkiem kwaśnego płaszcza ochronnego skóry, który ma za zadanie chronić nas przed zarazkami, oraz żołądka, w którym panuje kwaśne środowisko – z prostych przyczyn, o których będzie mowa później. Poza tym organizm ludzki najlepiej funkcjonuje w środowisku neutralnym lub zasadowym. W rożnych obszarach organizmu człowieka obserwujemy rożne stopnie kwasowości [nazywane są one stopniami kwasowości także wtedy, gdy ich wartość pH jest większa niż 7 (czyli zasadowa – przyp. tłum.)]:
- wydzielina trzustki ma pH = 8, czyli zasadowe. Jest ona wykorzystywana w dwunastnicy do zobojętniania kwaśnej treści pokarmowej żołądka, aby składniki odżywcze mogły się wchłonąć w jelicie cienkim;
- w jelicie pH jest zasadowe i wynosi 8. Jeżeli w wyniku fermentacji lub procesów gnilnych powstają w nim kwasy, organizm usuwa je dzięki biegunce (zasadowe pH w jelitach jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej, ktora ma podstawowe znaczenie dla funkcji odżywczych oraz immunologicznych organizmu – przyp. tłum.);
- krew ma pH zasadowe mieszczące się w zakresie 7,35 – 7,45;
- żółć jest lekko zasadowa (pH 7,1);
- ślina jest obojętna lub lekko zasadowa (pH 7,0 – 7,1); w ciężkiej kwasicy może mieć pH kwaśne – co bardzo szkodzi zębom;
- tkanka łączna może mieć pH niższe niż krew; zakres wynosi 7,08 – 7,29;
- mięśnie i komórki narządów mają kwaśne pH wynoszące około 6,9. Dzieje się tak dlatego, że elektrownia naszych komórek pracuje przez całą dobę, przetwarzając i spalając substancje odżywcze, w wyniku czego powstaje kwasotwórczy dwutlenek węgla. Dla wszystkich komórek bardzo ważne jest, aby były stale odkwaszane. Gdy pH komórek naszego najważniejszego mięśnia, czyli serca, zmniejszy się do 6,2, serce przestanie bić;
- pH moczu mieści się w zakresie 4,8 – 8,0; zakwaszenie moczu ma sens, bowiem tą drogą organizm usuwa kwas z organizmu;
- sok żołądkowy jest najbardziej kwaśną wydzieliną ludzkiego ciała, jego pH mieści się w zakresie 1,2 – 3,0. Wytworzony w żołądku kwas solny jest potrzebny przede wszystkim do trawienia białek (z pomocą enzymu żołądkowego pepsyny), trawienia stałych składników pożywienia, takich jak chrząstki lub kości, i do zabijania czynników chorobotwórczych, które mogą zostać połknięte z żywnością lub przedostać się z otaczającego powietrza.