Zasady i kwasy w naszej diecie

 

Można rozróżnić cztery grupy żywności ze względu na ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.

 

Żywność dostarczająca substancji zasadowych to:

  • ziemniaki;
  • warzywa (korzeniowe, liściaste i dzikie);
  • owoce;
  • surowe mleko i śmietana;
  • niegazowana woda mineralna;
  • aromatyczne zioła, takie jak pietruszka, szczypiorek, majeranek, tymianek, oregano, koper, gorczyca, kminek, pieprz, papryka.

Żywność neutralna

utrzymuje równowagę pomiędzy kwasami i zasadami. Zalicza się do niej:

  • masło;
  • naturalne oleje (oliwa, olej ostowy);
  • orzechy włoskie;
  • woda z kranu.

Żywność zakwaszająca

zaliczają się do niej produkty spożywcze niezawierające żadnych kwasów, ale powodujące ich powstawanie w trakcie przemian metabolicznych:

  • cukier;
  • słodycze zawierające cukier (marcepan, czekolady, ciasta, torty, lody, cukierki);
  • produkty z białej mąki (chleb, biały chleb, tosty z chleba, makarony, kluski);
  • polerowany ryż;
  • wszystkie produkty z łuskanego lub polerowanego ziarna, w tym ciemny chleb;
  • słodkie napoje bezalkoholowe;
  • ziarna kawy;
  • napoje alkoholowe.

Dostawcy kwasów

produkty spożywcze dostarczające nadmiaru kwaśnych minerałów (takich jak siarka, fosfor, chlor, jod, fluor lub krzem). Częściowo poprzez ich spożycie podczas metabolizmu powstają dodatkowe kwasy. W ten sposób na przykład mięso powoduje dodatkową utratę zasad. Do dostawców kwasów należą:

  • mięso i podroby (wątroba, serce, nerki, grasica, mózg);
  • drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk);
  • dziczyzna (królik, jeleń, sarna, dzik);
  • jaja (tylko żółtko jest zasadowe);
  • sery, twarogi;
  • rosół.

zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie Nieznana przyczyna wielu chorób

Nowość na polskim rynku wydawniczym.

więcej ...