Zasady i kwasy w naszej diecie
Można rozróżnić cztery grupy żywności ze względu na ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.
Żywność dostarczająca substancji zasadowych to:
- ziemniaki;
- warzywa (korzeniowe, liściaste i dzikie);
- owoce;
- surowe mleko i śmietana;
- niegazowana woda mineralna;
- aromatyczne zioła, takie jak pietruszka, szczypiorek, majeranek, tymianek, oregano, koper, gorczyca, kminek, pieprz, papryka.
Żywność neutralna
utrzymuje równowagę pomiędzy kwasami i zasadami. Zalicza się do niej:
- masło;
- naturalne oleje (oliwa, olej ostowy);
- orzechy włoskie;
- woda z kranu.
Żywność zakwaszająca
zaliczają się do niej produkty spożywcze niezawierające żadnych kwasów, ale powodujące ich powstawanie w trakcie przemian metabolicznych:
- cukier;
- słodycze zawierające cukier (marcepan, czekolady, ciasta, torty, lody, cukierki);
- produkty z białej mąki (chleb, biały chleb, tosty z chleba, makarony, kluski);
- polerowany ryż;
- wszystkie produkty z łuskanego lub polerowanego ziarna, w tym ciemny chleb;
- słodkie napoje bezalkoholowe;
- ziarna kawy;
- napoje alkoholowe.
Dostawcy kwasów
produkty spożywcze dostarczające nadmiaru kwaśnych minerałów (takich jak siarka, fosfor, chlor, jod, fluor lub krzem). Częściowo poprzez ich spożycie podczas metabolizmu powstają dodatkowe kwasy. W ten sposób na przykład mięso powoduje dodatkową utratę zasad. Do dostawców kwasów należą:
- mięso i podroby (wątroba, serce, nerki, grasica, mózg);
- drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk);
- dziczyzna (królik, jeleń, sarna, dzik);
- jaja (tylko żółtko jest zasadowe);
- sery, twarogi;
- rosół.