Czym wywoływane jest zakwaszenie?

 

Wniosek nasuwa się sam: zróbmy coś z chorobotwórczym zakwaszeniem!

Nie jest to łatwe, ponieważ kwasy w organizmie powstają wskutek rożnych niezbędnych do życia procesów, zasady zaś trzeba w większości dostarczać z zewnątrz.

Kwasy w pożywieniu

Niestety żywność, którą z reguły spożywamy, dostarcza organizmowi kwasów. Muszą być one neutralizowane za pomocą substancji zasadowych, co prowadzi do powstania fosforanów i siarczanów. Dzięki temu zneutralizowane zostają kwaśne związki, ale też i uszczupleniu ulega pula zasad w organizmie.

  • Zakwaszenie powodują przede wszystkim słodycze, podczas gdy kwaśne pomarańcze oraz cytryny dają „kopa zasadowego” naszemu metabolizmowi.
  • Kwas uzyskuje przewagę również wtedy, gdy w pożywieniu jest zbyt mało związków mineralnych.

Powstawanie kwasów w organizmie

  • Kwas powstaje podczas trawienia białka.
  • Każdy proces energetyczny w naszych komórkach uwalnia dwutlenek węgla.
  • Wszystkie czynniki psychologiczne jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie naszego organizmu.
  • Brak ruchu sprzyja zakwaszeniu, ponieważ tylko pobudzony dzięki ruchowi układ krążenia i aktywne gruczoły potowe są w stanie optymalnie eliminować toksyczne odpady.
  • Dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać również w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej, gdy zbytnio rozmnożą się nieodpowiednie bakterie (taki stan określa się przerostem bakteryjnym lub dysbiozą – przyp. tłum.).

Powstawanie kwasów wskutek choroby

  • Nieprawidłowe funkcjonowanie zasadotwórczych organów, np. trzustki, pęcherzyka żółciowego i wątroby, może również prowadzić do zakwaszenia.
  • W przypadku niewydolności lub chorób nerek kwas jest eliminowany z organizmu w niewystarczającej ilości – to również może być przyczyną zakwaszenia. (Niewydolne nerki, usiłując usunąć z organizmu nadmiar kwasów, ulegają uszkodzeniu, co pogłębia ich niewydolność – przyp. tłum.)
  • Choroby żołądka, niedoczynność pewnych komórek wydzielniczych również ułatwia powstawanie kwasicy [paradoksalnie – im więcej kwasu solnego produkowane jest w żołądku, tym więcej wytwarza się jonów zasadowych (wodorowęglanów) absorbowanych do krwiobiegu (wynika z tego, że tzw. nadkwasota może być mechanizmem chroniącym organizm przed zakwaszeniem –przyp. tłum.].

Za zakwaszenie mogą być odpowiedzialne różne choroby lub stany niedoborowe. Stąd porada dla wszystkich Czytelników: zanim zaczniecie na własną rękę odkwaszanie  według porad umieszczonych w tej książce, upewnijcie się u lekarza pierwszego kontaktu, że Wasze dolegliwości nie są oznaką poważnej choroby organicznej wymagającej intensywnego leczenia, które może przeprowadzić tylko specjalista.

Trenuj bez zakwasów

Stosowanie diwęglanu sodu podczas wzmożonego wysiłku fizycznego  więcej ...