Czym wywoływane jest zakwaszenie?
Wniosek nasuwa się sam: zróbmy coś z chorobotwórczym zakwaszeniem!
Nie jest to łatwe, ponieważ kwasy w organizmie powstają wskutek rożnych niezbędnych do życia procesów, zasady zaś trzeba w większości dostarczać z zewnątrz.
Kwasy w pożywieniu
Niestety żywność, którą z reguły spożywamy, dostarcza organizmowi kwasów. Muszą być one neutralizowane za pomocą substancji zasadowych, co prowadzi do powstania fosforanów i siarczanów. Dzięki temu zneutralizowane zostają kwaśne związki, ale też i uszczupleniu ulega pula zasad w organizmie.
- Zakwaszenie powodują przede wszystkim słodycze, podczas gdy kwaśne pomarańcze oraz cytryny dają „kopa zasadowego” naszemu metabolizmowi.
- Kwas uzyskuje przewagę również wtedy, gdy w pożywieniu jest zbyt mało związków mineralnych.
Powstawanie kwasów w organizmie
- Kwas powstaje podczas trawienia białka.
- Każdy proces energetyczny w naszych komórkach uwalnia dwutlenek węgla.
- Wszystkie czynniki psychologiczne jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie naszego organizmu.
- Brak ruchu sprzyja zakwaszeniu, ponieważ tylko pobudzony dzięki ruchowi układ krążenia i aktywne gruczoły potowe są w stanie optymalnie eliminować toksyczne odpady.
- Dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać również w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej, gdy zbytnio rozmnożą się nieodpowiednie bakterie (taki stan określa się przerostem bakteryjnym lub dysbiozą – przyp. tłum.).
Powstawanie kwasów wskutek choroby
- Nieprawidłowe funkcjonowanie zasadotwórczych organów, np. trzustki, pęcherzyka żółciowego i wątroby, może również prowadzić do zakwaszenia.
- W przypadku niewydolności lub chorób nerek kwas jest eliminowany z organizmu w niewystarczającej ilości – to również może być przyczyną zakwaszenia. (Niewydolne nerki, usiłując usunąć z organizmu nadmiar kwasów, ulegają uszkodzeniu, co pogłębia ich niewydolność – przyp. tłum.)
- Choroby żołądka, niedoczynność pewnych komórek wydzielniczych również ułatwia powstawanie kwasicy [paradoksalnie – im więcej kwasu solnego produkowane jest w żołądku, tym więcej wytwarza się jonów zasadowych (wodorowęglanów) absorbowanych do krwiobiegu (wynika z tego, że tzw. nadkwasota może być mechanizmem chroniącym organizm przed zakwaszeniem –przyp. tłum.].
Za zakwaszenie mogą być odpowiedzialne różne choroby lub stany niedoborowe. Stąd porada dla wszystkich Czytelników: zanim zaczniecie na własną rękę odkwaszanie według porad umieszczonych w tej książce, upewnijcie się u lekarza pierwszego kontaktu, że Wasze dolegliwości nie są oznaką poważnej choroby organicznej wymagającej intensywnego leczenia, które może przeprowadzić tylko specjalista.